Könssjukdomar

Könssjukdomar är sexuellt överförbara sjukdomar som sätter sig i, runt och på könsorganet. Det finns flera olika könssjukdomar och alla ger lite olika symptom.


Klamydia behöver inte ge symptom

könssjukdomar

Det bästa sättet att skydda sig mot könssjukdomar är att använda kondom vid all form av sex så som vaginal-, anal- och oralsex.

Klamydia ökar ständigt

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen som drabbar flest personer. Varje år sker en ökning av antalet som drabbas och 2012 fick cirka 37 000 personer i Sverige klamydia.

Varför spridningen av klamydia är så stor och hela tiden ökar kan ha att göra med att sjukdomen inte behöver ge några besvär eller symptom alls. Du kan med andra ord ha klamydia utan att veta om det. Har du sedan oskyddat sex för du smittan vidare.

Det är därför väldigt viktigt att skydda dig med kondom om du har sex med en ny person.

Symptom

Du behöver inte få symptom om du har klamydia. Men i vissa fall liknar klamydia symptom som vid en urinvägsinfektion.

Bakterierna kan ta sig upp i urinröret vilket kan göra att det svider när du kissar. Du kan även få flytningar från urinrör och slida.

Misstänker du att du blivit smittad av klamydia är det viktigt att du går till närmaste ungdomsmottagning och testar dig. Det är helt gratis och personalen har tystnadsplikt.

Här kan du läsa mer om klamydia.

Herpes – typ 1 och typ 2

Det finns två olika typer av herpesvirus, herpes typ 1 och typ 2. De båda typerna av herpesviruset kan ge både mun- och underlivsherpes.

Symptom

Symptomen för herpes är att du får en kliande, svidande och stickande känsla i ett begränsat område, antigen runt läpparna eller i underlivet. Det bildas sedan blåsor som efter ett tag spricker och börjar vätska sig.

Nästan alla bär på herpesviruset

Så många som 70-80 procent av alla vuxna i Sverige bär på herpes typ 1-viruset. Av alla dessa är det bara en del som får återkommande besvär och utbrott av herpes.

Många vet inte ens om att de är virusbärare och andra får så lindriga symptom att de inte vet om att det är herpes.

Här kan du läsa mer om herpes.

Gonorré liknar klamydia

Gonorré är en könssjukdom som ger liknande symptom som vid klamydia. Däremot kan symptomen vara kraftigare. Det är inte helt ovanligt att det svider mycket när du kissar och att det kan komma gulaktiga och illaluktande flytningar från underlivet. Precis som klamydia kan gonorré även gå utan symptom.

Behandling

Gonorré behandlas med antibiotika och du blir frisk från sjukdomen. Det är däremot viktigt att du inte har samlag, inte ens med kondom, under tiden som du behandlar dig. Detta för att risken att du får samma smitta igen finns även om du skyddar dig.

Kondylom och HPV-virus ger könsvårtor

Kondylom är en könssjukdom som orsakas av HPV-viruset, humant papillomvirus. Det är samma typ av virus som kan ge cellförändringar i livmoderhalsen och livmoderhalscancer.

Symptom

Kondylom är däremot helt ofarliga könsvårtor som försvinner efter ett tag. Det går inte att testa sig för kondylom, men du kan känna och se vårtorna på könsorganet.

Behandling

Det går att behandla kondylom för att vårtorna ska försvinna snabbare. Detta görs antingen med en kräm, nedfrysning, laser eller att en läkare skär bort dem.

Vaccin

Numera ingår ett vaccin mot HPV-viruset i det allmänna vaccinationsprogrammet. Och tar du vaccinet innan sexuell debut har du ett gott skydd mot både kondylom och livmoderhalscancer.

HIV – viktigt att testa dig vid misstanke

Symptomen vid HIV är allmänpåverkan med exempelvis feber, ont i halsen och svullna lymfkörtlar. Ofta i samband med utslag på kroppen. Dessa symptom går i skov och du kan känna dig helt frisk mellan skoven.

Om HIV inte behandlas så kan det inom fem till tio år bryta ut till aids.

Misstänker du HIV är du skyldig att testa dig. Läs mer om hivtest.