Preventivmedel

Det finns mängder av olika preventivmedel som alla förhindrar oönskad graviditet. Men det som är viktigt att komma ihåg är att kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar.


PreventivmedelP-pillers för och nackdelar

P-piller förhindrar graviditet och kan även minska pms, mens och akne. Men det finns risker med p-piller så som nedstämdhet och blodpropp även om riskerna inte är stora. Diskutera därför detta med din barnmorska.

Innehåll i p-piller

P-piller innehåller oftast hormonet östrogen. Så kallade kombinerade p-piller innehåller även hormonet gestagen.

Så fungerar p-piller

P-piller är ett preventivmedel för kvinnor. Du tar ett piller varje dag och har sedan ett uppehåll i slutet av varje karta. Det är då du får din mens.

P-piller fungerar på så sätt att du inte får någon ägglossning och kan därför inte bli gravid.

Minipiller om du inte kan äta östrogen

Minipiller är ett preventivmedel som inte innehåller något östrogen. Det passar därför bra för kvinnor som av ärftliga skäl inte kan äta östrogen.

Ett exempel på när du inte kan äta östrogen är om det finns en ökad risk för blodproppar, om din mamma exempelvis haft en, eller om du har högt blodtryck.

P-ring ger lägre dos hormoner än p-piller

En P-ring ser ut som en ring som du viker ihop och stoppar in i slidan. Ringen ska tas ut efter tre veckor och du får då en mensliknande blödning.

P-ringen innehåller samma typ av hormoner som p-piller men i en lägre dos. P-ringen passar bra som preventivmedel om du har svårt att komma ihåg att ta ett piller varje dag.

Hormonspiral sitter i fem år

En spiral sätts in i livmodern. Den ser ut som ett T och kan sitta i livmodern i upp till fem år. Hormonspiralen innehåller gestagen och kan därför användas av kvinnor som inte kan eller vill äta östrogen.

När spiralen sätts in kan det göra lite ont, men det går över snabbt. Och sen behöver du inte tänka på det igen på fem år.

Kopparspiral innehåller inga hormoner

En kopparspiral sätts in och ser ut på samma sätt som en hormonspiral, men innehåller inga hormoner. Koppartrådarna som är lindande kring staven gör att livmodern blir en miljö där spermierna inte trivs.

En kopparspiral kan sitta inne i fem år innan den behöver tas ut eller bytas.

P-spruta i skinkan

P-spruta innehåller en hög dos av hormonet gestagen. Du får en spruta i skinkan var tredje månad. P-spruta passar bra som preventivmedel om du inte kommer ihåg eller vill ta piller varje dag.

P-plåster som p-piller fast plåster

P-plåster innehåller samma hormoner som p-piller, alltså både östrogen och gestagen.

Plåstret sätts på ett ställe på kroppen, fördelaktigt där det inte syns, och byts sedan ut efter sju dagar. Efter tre veckor görs ett uppehåll på en vecka och du får en mensliknande blödning.

P-stav sätts i armen

En p-stav sätts in under huden i överarmen. Du får en bedövningsspruta innan den sätts in och den sitter sedan på samma plats i tre år.

När den ska tas ut får du lite lokalbedövning i huden och ett litet snitt läggs precis under ena änden av staven. Sedan dras den ut.

P-staven innehåller gestagen och ger ett säkert skydd mot oönskad graviditet.

Pessar sätter du in vid samlag

Passar är en kopp som används tillsammans med spermiedödande medel. Den sätts under livmodertappen och förhindrar att spermierna tar sig in i livmodern. Efter ett samlag måste pessaren sitta inne i minst sex timmar.

Kondom skyddar även mot könssjukdomar

Kondom är ett preventivmedel som både skyddar mot oönskad graviditet och könssjukdomar.

Det finns kondomer i flera olika storlekar och utseenden. Du kan även köpa kondomer som är knottriga eller räfflade för att samlaget ska bli skönare. Det finns tunnare kondomer som gör att det känns mer och det finns kondomer som smakar gott.

Vissa personer tål inte latex. Då finns det även latexfria kondomer att köpa.

Säkra perioder och billningsmetoden

Säkra perioder och billningsmetoden fungerar genom att du håller koll på dina ägglossningar. Du vet med andra ord när du har som störst chans att bli gravid och inte.

Det är ett osäkert preventivmedel som kan användas om det inte skulle göra något att du blev gravid.