Nästa generations preventivmedel – för kvinnor och män

Jakten på ett manligt preventivmedel visade sig vara mer frustrerande än vi kunnat ana. Men den senaste forskningen har tagit oss några steg närmre. Så här ser framtidens preventivmedel ut.


Simma lugnt

Spermier i mannens testiklar är inte särskilt duktiga simmare. Det är först när de blir aktiverade av ett hormon som släpps från kvinnans ägg som de får fart. Nu har forskare upptäckt receptorer på spermiens yta som känner av kvinnans hormon och sätter på raket propellern. Upptäckten gör det möjligt i teorin att framställa ett preventivmedel för män som blockerar receptorn och hindrar spermierna från att nå kvinnans ägg. Men receptorn skulle också kunna aktiveras för att behandla infertilitet som kan vara orsakat av spermier som inte kan simma.

Äggets sköld

En p-piller kartaForskare vid Karolinska institutet tog ännu ett kliv närmare nästa generations preventivmedel. De använde avancerade metoder för att få en högupplöst, tredimensionell bild av den molekyl som sitter på äggets yta och som binder partner-molekyler på spermiens yta. Denna interaktion är helt avgörande för att ägget ska befruktas av spermien. Den detaljerade beskrivningen av molekylen på äggets yta är början på att framställa ett hormonfritt preventivmedel som blockerar molekylen på äggets yta och hindrar spermier från att tränga in i ägget.

Stopp i röret

En idé som utforskas i Indien baseras på en syntetisk gel som kan sprutas in i spermieledarna nära mannens testiklar. Gelen fungerar som ett filter och låter vätska passera men inte spermier. Gelen sitter kvar i upp till tio år och kan tas bort genom en ny injicering som löser upp gelen. Än så länge har gelen testats på djur och kliniska prövningar i människor har bara börjat.