Testa dig för könssjukdomar

På en ungdomsmottagning kan du testa dig för alla könssjukdomar. Ofta räcker det med urinprov, men har du utslag av något slag krävs en undersökning. Har du haft sex utomlands kan ett hiv-test rekommenderas och då lämnar du blod.


Testa dig för könssjukdomar

Det är gratis att testa sig

Har du haft oskyddat samlag med en ny person bör du alltid testa dig för könssjukdomar. Detta är också helt gratis, vart du än vänder dig.

Så går de olika testerna till

Antingen får du en tid, då du ska gå till ungdomsmottagningen, eller så går du under drop-in tiderna. Du får då träffa en barnmorska eller gynekolog.

Beroende på vilken könssjukdom som du ska testa dig för, utförs det på lite olika sätt. Vanligast är att du får lämna ett urinprov.

Men för vissa sjukdomar såsom herpes och gonorré kan man behöva ta ett prov från slemhinnan i underlivet. Detta görs med en liten bomullspinne som försiktigt snurras mot slemhinnan.

För andra könssjukdomar såsom hiv och hepatit måste du lämna ett blodprov.

När du får svar

Oftast får du svar efter ungefär en arbetsvecka. Du får själv välja hur du vill få ditt testsvar. Antingen kan de ringa direkt till dig från ungdomsmottagningen eller så kan du få ett brev skickat till dig. Ni kan även komma överens om att du kommer tillbaka till mottagningen för att få ditt svar.

Vid positivt svar

Skulle ditt test visa att du fått en könssjukdom kallas det för att testet är positivt.

För vissa könssjukdomar såsom klamydia, gonorré, hiv/aids, syfilis och hepatit finns måste dina tidigare sexpartners informeras om att du blivit smittad.

Detta kan du antingen välja att göra själv, eller så hjälper ungdomsmottagningen dig att kontakta personerna anonymt. De får då med andra ord inte reda på att det är du som kan ha smittat dem.